Способи заварювання чаю по-китайськи
Кожен чайний любитель, що знається на сортах і властивостях свого напою-фаворита, мріє подужати технологію заварювання чайного листя тими способами, якими це роблять в Китаї - Мецці чайних традицій і церемоній.
З цієї статті ви дізнаєтеся, як заварювати китайський чай двома популярними способами: в гайвані і на відкритому вогні.
Протока в гайвані
Це найбільш популярний і універсальний спосіб, який підійде для заварювання абсолютно всіх сортів чаю. Гайвань - це спеціальна посудина об'ємом 100-120 мл. І для заварювання напою в ньому вам буде потрібно 7 грам заварки.
Сама технологія виглядає так:
- зполосніть всі ємності окропом (і гайвань, і чашки);
- потім в гайвань засипається заварка і заливається водою - першу воду пити не можна (її зливають);
- потім заварку повторно заливають водою і через 5-10 секунд зливають в чайхань;
- далі напій розливають по чашках.
Дуже важливо не перетримати заварку, оскільки китайський чай дуже насичений. При заварюванні також слід особливу увагу звертати на температуру води і якість посуду. Чайхань повинен бути прозорим - так ви зможете проконтролювати чистоту і настій чаю.
Заварювання чаю на відкритому вогні
Цей спосіб підходить для заварювання китайського чаю сорту Пуер. Технологію ще називають методом Лу Юя - ця людина присвятила все своє життя вивченню властивостей і особливостей напою, розробці кращих способів заварювання чайного листа.
Перше, що вам потрібно - це заварник з жароміцного скла. Також особливу увагу приділіть якості питної води. Водопровідна Н2О для приготування напою категорично не підходить! Замовити доставку води в Києві ви зможете на нашому сайті.
Тепер приступіть до приготування чаю. На першому етапі підготуйте заварку - її потрібно три рази промити. Потім поставте заварник з водою на відкритий вогонь (середній) і стежте за нагріванням Н2О - не можна допустити, щоб вона перекипіла. Коли на дні ємності утворюються перші бульбашки, злийте 1-2 чашки. Цю рідину вам доведеться знову влити в заварник, коли на поверхні води утворюються перші хвилі.
Як тільки вода знову дійде до кипіння, почніть перемішувати її, створивши воронку, і всипте потрібну кількість заварки (за смаком). Дочекайтеся, коли на поверхні води знову підуть хвилі, і відразу ж вимкніть вогонь.
До чаювання можна приступати, коли заварка осяде на дно.
Повернутися до переліку публікацій