Заказ на сайті цілодобово
Замовити
Щодня з 8:00 до 20:00
багатоканальний
 
Оформлення замовлення
 
ЗАПОВНІТЬ ФОРМУ
и наш менеджер зв'яжеться ми зв'яжемося з вами найближчим часом
Ваші дані в безпеці
і не будуть передані третім особам
...

Акули-довгожителі. Які морські мешканці можуть прожити кілька століть?

Для людей питна вода - джерело здоров'я і енергії, для морських мешканців води Світового океану є природним місцем існування. І для перших, і для других Н2О - найважливіше джерело життя!

На сторінках нашого блогу ми неодноразово писали про воду та її значенні для всього живого на планеті. А сьогодні ви дізнаєтеся про унікальніх акул-довгожителів, що живуть у водах Північної Атлантики. Саме гренландські полярні акули на сьогоднішній день вважаються істотами з найбільшою тривалістю життя. Вчені з Данії змогли встановити, що окремі особини можуть прожити до 500 років. Так, наприклад, вік однієї з найстаріших полярних акул, яку змогли дослідити вчені, становив 392 року (плюс мінус 120 років). Сучасником хижака міг навіть бути сам Христофор Колумб, який проживав в 15-16 століттях.

Висока тривалість гренландських полярних акул - відомий і доведений біологами факт. Хижаки живуть протягом кількох століть, і це можна довести тим, що швидкість їхнього росту дуже низька - за рік тулуб полярної акули збільшується лише на 0.5-1 см. При цьому довжина зубастого хижака може досягати 5 метрів.

Ще одне відкриття, яке дозволило визначити вік акул-довгожителів, належить професорам Йону Стеффенсену і Яну Хейне Мейеру з Копенгагенського і Орухсского університетів. Вчені піддали радиоуглеродному аналізу кришталик ока акули. Його особливість в тому, що білки формуються ще на етапі формування зародка і залишаються незмінними протягом усього життя акули.

Радіовуглецевий аналіз кришталика вдалося провести на 28 рибах. Завдяки цьому дослідженню вдалося з'ясувати, що статевого дозрівання гренландські полярні акули досягають у віці 150 років, а середня тривалість їхнього життя становить не менше 272 років. Таким чином, акули побили рекорд за тривалістю життя ще одного мешканця вод Північної Атлантики - гренландського кита. Максимальний офіційно підтверджений вік цієї морської тварини склав 211 років.

Одна з причин, на думку вчених, що сприяють такій тривалості життя полярних акул, є уповільнений метаболізм риб, що мешкають у воді з температурою від -1 до +5 ˚.

На сайті компанії АкваСвіт ви зможете знайти ще більше пізнавальної та цікавої інформації про воду як природне явище, джерелі життя, середовища проживання і т.д. Також тут ви зможете замовити доставку води в Києві на вашу адресу.

Повернутися до переліку публікацій
Наші магазини на карті Києва:
Режим роботи наших магазинів - щодня з 8:00 до 21:00, обід з 13:30 до 14:00
Є ПИТАННЯ? - ТЕЛЕФОНУЙТЕ:
  • Адреси магазинів в Києві:
  • вул. Братиславська 14-Б
  • вул. Мате Залки 8
  • вул. Маяковського 66-А